OKT & USS Trials.

Na een spannend Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Heerenveen en de USS  (US Speedskating) Trials in Milwaukee, weten we dan eindelijk welke rijd(st)ers van Team CLAFIS naar de Olympische Spelen zullen gaan.

Bob de Vries

Te beginnen met misschien wel de grootste verrassing, Bob de Vries. De schaatsende boer Bob de Vries kreeg het voor elkaar om tegen alle verwachtingen in de 5000 meter op zijn naam te schrijven. Door dit resultaat was Bob rechtstreeks geplaatst voor de Olympische Spelen.

Jorrit Bergsma

Jorrit kende een vormdip in de aanloop naar zijn OKT. De laatste maanden waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Op de 5000 meter tijdens het OKT kreeg hij ook gelijk een tegenslag te verwerken. Jorrit zag Bob de Vries en Sven Kramer de tickets naar de Spelen pakken. Vervolgens moest de knop weer om voor de 10.000 meter, de favoriete afstand van Jorrit. Op deze afstand kon hij laten zien wat hij waard is. Jorrit werd tweede en had alsnog zijn ticket te pakken.

Irene Schouten

Irene was samen met Koen Verweij als eerste zo goed als zeker van de Spelen. Irene kreeg namelijk een aanwijsplek voor de Mass Start. Na het OKT is bekend geworden dat Irene de Mass Start zal rijden met Annouk van der Weijden.

Heather Bergsma

Heather moest nog even wachten op haar tickets. Een week na het OKT begonnen in Milwaukee de USS Trials. Heather behoort in Amerika altijd tot de topfavorieten en dat is niet voor niks. Heather begon voortvarend met het winnen van de 1000 meter. Vervolgens werd ook een ticket op de 500 meter veroverd. Alsof dat nog niet genoeg was, werd hier ook de 1500 meter aan toegevoegd. Naast de sprintafstanden rijdt Heather in Nederland zo nu en dan een marathon en ook dat betaalde zich uit. Heather werd op de Mass Start tweede en won daarmee het klassement over drie Mass Startwedstrijden (2 in oktober) en behaalde hiermee haar vierde ticket voor de Olympische Spelen!

Olivier Jean

Olivier wist na de Mass Start gereden tijdens de Worldcup in Salt Lake City dat hij naar de Spelen zou gaan. Hij stond na die Mass Startwedstrijd 10e in het algemeen klassement. Het criterium bij de Canadese bond was als volgt: Medaillewinnaars in seizoen 16-17 (hij was derde op het WK) die na de Worldcup van Heerenveen, Calgary en Salt Lake City bij de eerste 16 in het algemeen klassement van de Mass Start staan. En met een 10e plaats voldeed hij ruimschoots aan dat criterium.