Irene Schouten en Koen Verweij  hebben op maandag 18 december van bondscoach Geert Kuiper een startplaats gekregen op de massastart bij de Olympische Winterspelen volgend jaar februari in Pyeongchang.

Schouten en Verweij zijn daarmee nog niet (helemaal) zeker van olympische kwalificatie. Omdat er in totaal maar maximaal tien Nederlandse schaatsers en tien Nederlandse schaatssters naar de Spelen mogen, is er een zogenaamde selectievolgorde opgesteld door schaatsbond KNSB.

De selectievolgorde is bepaald aan de hand van zogenaamde ‘kansenmatrix’. Dat model is opgesteld met hulp van de Rijksuniversiteit Groningen om te kijken op welke afstanden Nederland de meeste kans heeft op een olympische medaille. Daarvoor zijn de resultaten van de World Cups van vorig en dit seizoen en de WK afstanden van vorig seizoen gebruikt.

Er is nu een lijst van nummer één tot en met nummer vijftien, die bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT; 26 tot en met 30 december in Thialf) helemaal ingevuld zal worden.

De top drie op de 500, 1000, 1500, 3000 (vrouwen) en 5000 meter (mannen) komt op zijn plaats in de selectievolgorde. Bij de 5000 meter (vrouwen) en de 10.000 meter (mannen) heeft Nederland twee startplaatsen; ook die hebben hun plek in de matrix, net als de eerste startpositie op de massastart. Bij de vrouwen staat de massastart op plek acht en bij de mannen op plek elf.

Nederland heeft bij de mannen en bij de vrouwen twee startplaatsen op de massastart, die in Zuid-Korea voor het eerst op het olympische programma staat. De andere twee startplekken worden aangewezen na het OKT, waar overigens geen massastart wordt verreden. Deze startplaatsen valt buiten de selectievolgorde.

Bron: Nu.nl