Het eerste schaatstoernooi van dit belangrijke seizoen zit er op! Het was een prachtige start voor Team CLAFIS met een totale winst van tien World Cup tickets! Een knappe prestatie.

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd het Nederlands Kampioenschap Afstanden gehouden in Thialf. Hier werden de Nederlandse titels verdeeld en, misschien nog wel belangrijker, de tickets voor de World Cupwedstrijden uitgegeven. Bij elke afstand konden de schaatsers een ticket verdienen door in de top 5 te eindigen. Uiteraard was Team CLAFIS aanwezig op de lange afstanden.

Het weekend begon zeer positief met twee World Cup tickets voor Team CLAFIS. Irene Schouten behaalde het brons en Carien Kleibeuker reed naar de 5e plek op de 3.000 meter. Op zaterdag werden er op de 5.000 meter heren maar liefst drie tickets behaald door Jorrit Bergsma (2), Erik Jan Kooiman (3) en Bob de Vries (4).

Tussen het NK Afstanden door gingen de heren richting Leeuwarden voor de marathon Cup waar de  overwinning werd gehaald door Evert Hoolwerf.

Zondag, de dag van de langste afstanden, begon met de 5.000 meter dames, waar Carien titelverdediger was. In een rechtstreeks duel met Antoinette de Jong moest Carien deze titel helaas afstaan en genoegen nemen met het zilver. Irene kwam acht-honderdsten te kort voor het podium en eindigde op plek vier, wat wederom een World Cup ticket betekent. Op de 10.000 meter was het aan Jorrit Bergsma om zijn titel te verdedigen. Met succes! Jorrit startte in de laatste rit en dook twee seconden onder de tijd van Sven Kramer en pakte de nationale titel. Erik Jan Kooiman behaalde brons achter Kramer (2). Simon Schouten viel net buiten de boot en werd met een verschil van achtduizendste zesde.

Na afloop van het NK Afstanden vond de Mass Start plaats. Het ging hier om de finalewedstrijd waar ook tickets voor de World Cup te behalen waren. Irene Schouten liet wederom zien waarom zij dé topfavoriete is door vroeg de sprint aan te gaan en iedereen achter zich te laten. Bij de heren kon Arjan Stroetinga het net niet waarmaken en eindigde op de tweede plek achter Koen Verweij.