Afgelopen weekend is het laatste internationale schaatstoernooi van dit seizoen, dat plaatsvond in het Noorse Stavanger, fantastisch afgesloten door de deelnemende rijders van Team CLAFIS.
Irene Schouten voelde een extra drive om, na haar valpartij op het WK Afstanden, tijdens deze WC Final te laten zien wat ze waard is. ‘Ik moet buitenom! besloot ik in de laatste ronde’, aldus een lachende Irene na afloop van de Mass Start tegen de aanwezige journalisten. Op pure snelheid ging ze de Koreaanse Kim voorbij. Een fantastische afsluiter voor Irene!
Jorrit Bergsma begon zijn WC Final met de ploegenachtervolging. Samen met teamgenoot Evert Hoolwerf en Douwe de Vries (Lotto-Jumbo) wisten zij de eerste plaats te behalen. Met dit resultaat werd ook het klassement veiliggesteld. Dezelfde dag stond voor Jorrit ook de 5.000m op het programma. De afstand waar hij individueel nog grote kans maakt op het klassement. Jorrit startte in de laatste rit. Op dat moment stond Ted-Jan Bloemen bovenaan en Erik Jan Kooiman (Team CLAFIS) tweede. Deze heren moesten toekijken hoe Jorrit het goud pakte. Hij was een kleine seconde sneller dan Ted Jan en hiermee pakte hij ook het klassement. Op de zondag ging Jorrit nogmaals het ijs op. Ditmaal voor de Mass Start wederom met ploeggenoot Evert Hoolwerf. Met een vroege jump uit het peloton ging Jorrit op de winst af. In de laatste bocht begon Seung-Hoon Lee te versnellen en hiermee kwam hij Jorrit net voor de streep nog voorbij. De Fries eindigde hierdoor tweede. Door deze prestaties klom Jorrit in het totale klassement, waar hij uiteindelijk op de tweede plaats eindigde vlak na Kjeld Nuis.
Niet alleen Mr Bergsma wist prijzen in de wacht te slepen, ook Mrs Bergsma behaalde geweldige resultaten. Het toernooi van Heather begon met een derde plaats op de 500m. Op de 1.000m dook Heather in een duel met Marrit Leenstra onder de tijd van Kodaira en pakte de volle winst! Door deze overwinning won Heather ongeslagen het klassement van de 1.000m. De zondag stond voor Heather in het teken van de tweede 500m en de 1.500m. Het podium behalen lukte niet op de 500m, maar Mrs Bergsma maakte dit goed gemaakt op de 1.500m. In het klassement stond Marrit Leenstra op 40 punten voorsprong op Heather. Heather reed echter 3 seconden sneller dan Marrit en pakte daarmee het goud. Leenstra eindigde op de vierde plek. Het verschil werd hiermee 60 punten waardoor Heather uiteindelijk het klassement won. Hiermee had Heather genoeg punten verzameld om ook het overall klassement te winnen, hiermee mag Mrs. Bergsma haarzelf Winner Grand World Cup noemen!