Afgelopen weekend werd het WK Afstanden gehouden in het Zuid-Koreaanse Gangneung op de Olympische baan van volgend jaar. Vanaf dag 1 domineerde de Nederlandse formatie het toernooi. Van Team CLAFIS waren de Nederlandse Mr. en de Amerikaanse Mrs. Bergsma beiden driemaal goed voor een medaille!

Jorrit Bergsma was de eerste die een plak in de wacht sleepte. In een rechtstreeks gevecht op de 5.000 m tegen grote concurrent Sven Kramer moest Jorrit na een prima race genoegen nemen met zilver. ‘Het was een goede rit en ik heb vertrouwen in morgen,’ vertelde Jorrit na deze race. Op dag twee was het wederom Bergsma die een medaille binnen wist te slepen. Ditmaal op de ploegenachtervolging. Samen met Douwe de Vries en Jan Blokhuisen versloegen ze alle overige landen en werden daarmee wereldkampioen op de ploegenachtervolging.

Zaterdag was het de beurt aan Heather Bergsma op de 1.000 m, haar favoriete afstand. Nadat Nao Kodaira finishte  in 1.14,43 kwam Heather aan de start  in de voorlaatste rit. Heather ging als enige knap onder de 1.14 en noteerde 1.13,94. De gouden tijd.

De laatste afstand die zaterdag gereden werd was de 10.000 m, misschien wel de afstand waar heel Nederland naar uit keek, de clash tussen Bergsma en Kramer. Sven Kramer kwam in rit 5 op het ijs en reed een hele sterke tijd. Met een persoonlijk record noteerde hij 12.38,98. Jorrit Bergsma wist wat hem te doen stond en begon goed. Bijna de hele race reed Bergsma onder het schema van Kramer, maar op het eind bleek dit net iets te hoog gegrepen en noteerde hij, ook met een persoonlijk record, 12.43,95. Door het spannende gevecht was het echt een geweldige rit, volgens sommigen zelfs de rit van de eeuw.

Op de afsluitende dag kwam Heather nog twee maal het ijs op. Allereerst op de 1.500 meter. Heather startte in de laatste rit tegen Ireen Wüst. Dit bleek ook de race om de titel. Heather ging snel uit de startblokken en bleef Ireen Wüst voor tot het eind. Met een tijd van 1.54,08 werd ze wereldkampioen.

Met twee wereldtitels op zak was het nog niet genoeg voor Mrs. Bergsma. Ze kwam voor Amerika uit op de Mass Start en met succes. Waar haar ploeggenote van Team CLAFIS, Irene Schouten, in de laatste ronde onderuit ging pakte Heather knap de derde plek en hiermee ook haar derde medaille.

De afsluitende afstand van het WK Afstanden was de Mass Start voor de heren. Al heel vroeg ontsnapte een ploegje rijders en deze werden niet meer bijgehaald. Opvallend was het brons voor Olivier Jean, bekend vanuit het Shorttrack. Olivier heeft afgelopen seizoen meegetraind met Team CLAFIS en kwam ook uit op de marathon voor ons team AB Transport Group.